Online workshop over 'Beeldgeletterdheid' voor leraren

Tool
1 juni 2016

Om mee te kunnen doen in de samenleving vol media is mediawijsheid onmisbaar. Eén van de aspecten van mediawijsheid is beeldgeletterdheid; ook wel ‘begrijpend kijken’ genoemd. Kinderen zien eindeloos veel beelden voorbij komen; in het nieuws, maar ook op sociale media, zoals YouTube. De online workshop Mediawijsheid – Beeldgeletterdheid van het Nederlandse Kennisnet biedt leraren en docenten handvatten die zij nodig hebben om op een goede manier met leerlingen te kunnen praten over deze beelden.

Bij beeldgeletterdheid gaat het om het vermogen om de gedachtegang en de bedoeling van de makers van beelden te doorgronden. Na het volgen van de workshop weten leraren en docenten wat beeldgeletterdheid is en hoe je met een eenvoudig analysemodel naar beelden kunt kijken. Daarnaast helpt de workshop om de betekenis van stilstaande of bewegende beelden sneller te begrijpen en hoe leraren en docenten dit aan leerlingen kunnen leren.

Hans Aarsman, fotograaf, schrijver en onder meer werkzaam voor de Volkskrant, speelt een belangrijke rol in deze workshop. Hij vertelt in video’s waarom het belangrijk is om beeldgeletterd te zijn, wat dat volgens hem betekent en wat daar allemaal bij komt kijken.

Werken mee aan dit initiatief